Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Jan Marcusson, överläkare och professor vid Linköpings universitet, har tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk skrivit en bok om att tala inför folk. Boken är tänkt att bli kurslitteratur vid läkarutbildningen i Linköping.

Jan Marcusson, överläkare och professor vid Linköpings universitet, har tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk skrivit en bok om att tala inför folk. Boken är tänkt att bli kurslitteratur vid läkarutbildningen i Linköping. Bild: Peter Holgersson/Bildbyrån

Nu ska läkarna få hjälp med sin scenskräck

Att leda ronden som nykläckt läkare kan vara jättestressande för många. Nu kommer kurslitteraturen som ska bota blivande läkares scenskräck.

Annons:

Så undviker du att få scenskräck

  • Var påläst. Du ska aldrig behöva fundera över vad du ska säga.
  • Ta ner de egna förväntningarna.
  • Tänk i bilder och scenarier.
  • Öva, öva och öva.

 – Många kommer hit direkt från gymnasiet och vi ger dem inte någon träning i performance. De ska redan under termin ett kunna argumentera för sin sak inför 70–80 personer. Vi ser att en del far illa och får panikångestattacker, säger Jan Marcusson, överläkare och professor vid Linköpings universitet.

Tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk har han skrivit en bok om att tala inför folk som håller på att bli kurslitteratur vid läkarutbildningen i Linköping. I mars gjordes en enkätundersökning bland läkarstudenter som visade att 70 procent av dem vid Linköpings universitet ofta eller nästan alltid hade rejäla känningar av scenskräck.

– Vi pratar aldrig om det inom sjukvården, vi får hela tiden lära oss att bita ihop. Men det är inget bra psykologiskt angreppssätt att lägga locket på. Det är bättre att lära sig verktygen för att hantera rädslan, säger Jan Marcusson.

Ett knep för att lyckas är att ha rätt förväntningar på sig själv. Oftast kommer de tuffaste kraven från oss själva, enligt Jan Marcusson.

– Du tror att alla förväntar sig att du är världsbästa professorn fast du är underläkare eller sjuksköterska. Många försöker sätta på sig en rock som är mycket större. Det skapar stress. Du är den du är och på den kompetensnivå du befinner dig, säger han.

Att vara påläst och kunna sitt material är ett annat knep som skapar trygghet. Fast att lära sig texter utantill rekommenderas inte. ”Då blir det stolpigt”, menar Jan Marcusson. Bättre är att tänka i bilder och scenarier, ungefär som att du ska beskriva vägen för någon från A till B. Och så gäller det att öva. Gärna så nära skarpt läge som möjligt. Målet är att känna på stressen som kan uppstå när andra lyssnar.

– Du märker att du kanske går upp i falsett, men du märker också att du överlever. Det blir bättre för varje gång. Man lär sig att stå ut med sina kroppsliga reaktioner som alltid kommer att finnas där, säger Jan Marcusson.

Det går, enligt honom, att jobba bort scenskräck. Fast det kan ta upp till ett helt år innan man blir bekväm i situationen. Det är inte bara unga studenter som har problem med att tala inför andra. Även etablerade specialister kan ha scenskräck. Jan Marcusson håller just nu en kurs för kirurger som ska bli bättre på att kommunicera.

– Scenen kan vara olika. Det kan vara en akutsituation, det kan vara en doktorand som ska i väg på kongress och föredra någonting för en stor grupp människor… Det kan också vara en ung tjej som håller i ronden inför tio gamla gubbar som jag. Det är en problematik för många, säger han.

Det är inte bara läkare som känner pressen. Vården präglas per definition av en stark hierarki med titlar som ”underläkare” och ”överläkare”. Samtidigt arbetas det i team på många ställen, vilket kan skapa stressituationer som få kanske tänker på.

– Jag pratar ibland med sjuksköterskor som förväntas leda möten och föredra någonting på fem-sex minuter inför 20 personer, varav många är seniora läkare. De kan uppleva det som jättestressande, säger Jan Marcusson.

Kommentarer