Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Begränsning för jak-hämmare

Patienter med hög risk för blodpropp ska inte använda läkemedlet Xeljanz (tofacitinib) i en hög dos, enligt säkerhetskommittén Prac vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. 

Annons:

Bild: Pfizer

Xeljanz är godkänt för behandling av reumatoid artrit, psoriasisartrit samt ulcerös kolit. Den nya begränsningen kommer främst att beröra behandlingen av ulcerös kolit, där den aktuella dosen 10 mg två gånger dagligen är den enda godkända startdoseringen.

Den här dosen ska enligt Prac inte användas hos patienter som har hög risk för blodpropp i lungorna, vilket bland annat inkluderar patienter med cancer, hjärtsvikt, ärftliga koagulationsrubbningar eller som tidigare haft någon form av blodpropp.

Patienter i riskgruppen som står på denna dos ska byta behandling, enligt Prac.

Begränsningen är baserad på resultat från en pågående studie hos patienter med reumatoid artrit och är så länge tillfällig, skriver Läkemedelsverket. Uppdaterade råd kommer komma när hela granskningen är avslutad.

Tofacitinib tillhör läkemedelsklassen jak-hämmare. 

Läs mer på Läkemedelsverkets sajt.

Rättelse den 21 maj kl 9.46: En tidigare version innehöll felaktig uppgifter om vilken tarmsjukdom som läkemedlet var indicerad vid och doseringen vid sjukdomen.

Relaterat material
Hopp om piller mot reumatoid artrit
Lugnande besked om jak-hämmare

Kommentarer