Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

"Vardagsproblem tolkas som psykisk ohälsa"

Socialstyrelsen larmar om en kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga — men tre forskare skriver på DN debatt att slutsatsen inte håller rent vetenskapligt.

Annons:

"Det bästa är kanske inte att få en diagnos och behandlas med läkemedel", skriver de i debattartikeln.

Upprinnelsen till artikeln är en ny rapport från Socialstyrelsen, som larmar om en kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga i Sverige. De tre forskarna — Ingemar Engström,forskningsledare vid universitetssjukvårdens forskningscentrum i Örebro, Sven Bremberg, barn- och ungdomsläkare Karolinska institutet, och Sofia Wikman, universitetslektor vid Akademin för hälsa och arbetsliv — anser dock att Socialstyrelsens slutsats inte håller rent vetenskapligt. De pekar på risken för en "medikalisering av normala livserfarenheter" — att diagnoser och medicinering i för hög grad används för att tackla vanliga problem och motgångar i vardagen.

"Vi ifrågasätter inte det lidande som en psykisk besvärsbild innebär. Frågan är dock vilken slags hjälp som behövs och i vilket sammanhang. Det bästa är kanske inte att få en diagnos och behandlas med läkemedel".

Bland annat invänder forskarna mot de åtta frågor i en undersökning av Folkhälsomyndigheten som Socialstyrelsen hänvisar till i sin studie — bland annat tillfrågas ungdomarna om symtom som huvudvärk, ont i ryggen och yrsel. Forskarna hänvisar till en studie från Linköpings universitet som pekar på att ungdomarna kan få dessa symtom exempelvis av att sitta vid datorn för länge, bråka med en förälder eller dricka för dåligt efter träning.

"Vårt språk är i dag impregnerat med psykiatriska termer. Vi talar om klimatångest, politisk depression eller bokstavsbarn. Idoler och influerare berättar om psykisk ohälsa i sociala medier. Vi lever i en tid där fler vardagliga problem tolkas som psykisk ohälsa", skriver forskarna.

Relaterat material
Fortsatt ökning av psykisk ohälsa

Kommentarer