Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lars Almroth.

Lars Almroth. Bild: Sverker Berggren

Blekinges opposition vill rädda sjukvårdschef

Den styrande alliansens planer på att avsätta Lars Almroth ser ut att gå i stöpet. Beslutet möts av motstånd från hela oppositionen, som har majoritet i regionstyrelsen.

Annons:

I förra veckan kom nyheten att Lars Almroth lämnar tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge med omedelbar verkan. Beslutet offentliggjordes på regionens hemsida av de styrande allianspartierna, som anser att de är oeniga med Lars Almroth om hur framtidens vård ska utvecklas. Lars Almroth har sedan dess varit arbetsbefriad.

Avsättningen har dock väckt starka protester från professionen och fackförbund, men också från den politiska oppositionen, bestående av partierna Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De tre partierna har med sina 9 av 15 platser majoritet i regionstyrelsen och ser nu ut att stoppa alliansens förslag, när det definitiva beslutet tas den 5 juni.

Till SVT Blekinge säger representanter från samtliga tre partier att de är kritiska till hur Alliansen har hanterat frågan. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna upplever att de saknar en rimlig förklaring till avskedandet.

Det finns ingen skälig grund för avsked och det innebär en förlust i både kompetens och skattepengar. Förslaget är inte förankrat, inte kommunicerat och tycks vara förhastat av Alliansens egen byrå. Vår partigrupp är enig och menar att det är helt orimligt hanterat, säger Erik Ohlsson (V), gruppledare i regionfullmäktige, till SVT Blekinge.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler