Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lena Hallengren.

Lena Hallengren. Bild: Erik Simander/Bildbyrån

Regeringens patientråd fortfarande inte tillsatt

Beslutet om att inrätta ett patientråd på nationell nivå togs för ett år sedan. Men vilka som ska ingå finns det fortfarande inget beslut om. 

Annons:

Beslutet att inrätta ett patientråd med fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor togs i april 2018 av dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S).

– Jag träffar regelbundet olika slags patientorganisationer, men var och en för sig och inte samlat. Det här innebär en direkt kanal till regeringen, sade hon i ett pressmeddelande då.

Syftet med rådet, som skulle ha regelbundna möten med socialministern, var att regeringen löpande skulle få ett patientperspektiv på olika aktuella frågor.
Ett första möte hölls i juni 2018, dit ”en bredare krets” av företrädare för bland andra olika patientgrupper och intresseorganisationer för äldre bjudits in för att diskutera rådets utformning. Den slutliga sammansättningen skulle presenteras ”i ett senare skede”.

Men så blev det inte, på grund av de långdragna regeringsförhandlingarna efter valet. Socialminister Lena Hallengren (S) fick ärva frågan och beskedet från departementet nu är att det kommer att bli ett patientråd och att ett besked kommer, oklart när.

– Frågan är under beredning och ministern återkommer när det finns ett besked. Det finns ingen ändrad ambitionsnivå med frågan fast ett annat statsråd är ansvarigt nu, skriver socialministerns pressekreterare i en kommentar till Dagens Medicin.

Sedan tidigare finns det ett pensionärsråd och en funktionshindersdelegation med liknande utformning.

Relaterat material
Regeringen inrättar patientråd

Kommentarer