Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Anders Alm/Mostphotos

Norrbotten stramar åt ekonomin

Med sikte på en ekonomi i balans 2022 tar nu Region Norrbotten fram ett sparpaket som innehåller kostnadsminskningar på 700 miljoner kronor.

Annons:

I dag, tisdag, tar regionstyrelsen i Region Norrbotten ställning till förslaget som är tänkt att sträcka sig över åren 2020 till 2022, skriver SVT Norrbotten. Totalt ska 700 miljoner kronor sparas in enligt förslaget vilket motsvarar 10 procent av verksamheternas kostnader.

– Vi har en jämförelsevis hög kostnadsnivå som dessutom ökar. Intäkterna ökar däremot inte i samma takt och det betyder att gapet mellan intäkter och utgifter blir allt större, säger regionens ekonomidirektör Tarja Lepola till SVT Norrbotten.

Av den strategiska planen framgår också att samtliga verksamheter riskerar att påverkas av nedskärningarna, däribland regionens fem sjukhus, primärvården och lednings- samt stabsorganisationen. Första kvartalet i år har regionens verksamheter visat ett minusresultat på 42 miljoner kronor. Det är 52 miljoner sämre än budget och 88 miljoner sämre än föregående år.

– Den här utvecklingen har vi sett under en längre tid. Vi har jämförelsevis höga kostnader bland annat på grund av den demografiska utvecklingen med allt fler äldre och att vi har ett vidsträckt län med fem sjukhus. Lönekostnaderna och andra kostnader ökar men skatteintäkterna ökar inte lika mycket och statsbidragen räknas inte upp med inflationen, säger ekonomidirektör Tarja Lepola.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler