Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Tetiana Vitsenko

JO kritiserar Halland för journalöverföring till USA

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Region Halland för att ha lämnat ut patientuppgifter till ett amerikanskt sjukhus.

Annons:

– Vi tar givetvis till oss av JO:s kritik. Så vitt vi kan se så är de delar som kritiseras hanterade, men vi ska nu noggrant gå igenom beslutet och dra lärdomar av detta, säger regiondirektör Jörgen Preuss enligt ett pressmeddelande.

Regionen kritiseras av JO för att ha lämnat ut data med patientuppgifter till tredje land och för att dokumentationen kring sekretessprövningen varit bristfällig.

Det var 2016 som data lämnades till det amerikanska sjukhuset Brigham and Women’s Physicians Organization i Boston. Enligt Region Halland var syftet att den amerikanska samarbetspartnern skulle testa hur datan bäst kunde sorteras och struktureras innan Region Hallands eget datavarulager byggdes upp. 

Regionen uppger att det inte var enskilda patientjournaler med namn, adresser eller personnummer som skickades, utan så kallad pseudonymiserade data som enbart kunde låsas upp med en kodnyckel som ett fåtal personer i Halland hade tillgång till. Det var också ett fåtal personer i Brighams organisation som arbetade med de pseudonymiserade uppgifterna, som sedan förstördes.

– Även om datan aldrig har låsts upp och ingen hallänning har identifierats så räknas uppgifterna som personuppgifter och då anser JO att vi skulle hanterat det annorlunda, säger Jörgen Preuss och fortsätter:

– Vi kan nu konstatera att varken JO eller vi själva är nöjda med hur våra överväganden dokumenterades i inledningsskedet. Det har vi dragit lärdom av.

Samtidigt lyfter Jörgen Preuss i pressmeddelandet fram att regionen nu har  ett datavarulager och en analyskapacitet som ger dem "stor potential att förbättra vården för hallänningarna".

Relaterat material
Halland JO-anmäls för utländska journalöverföringar

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler