Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån

VGR ser över vård vid könsdysfori

Vårdkedjan vid behandling av könsdysfori ska bli mer sammanhållen samt följa kunskap och lagstiftning, meddelar Västra Götalandsregionen.

Annons:

Könsdysfori

Könsdysfori innebär att en persons upplevda eller uttryckta könstillhörighet inte stämmer överens med den tilldelade könstillhörigheten vid födseln.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att antalet personer som vänder sig till vården för utredning och behandling av könsdysfori har ökat, vilket lett till ökade väntetider. Trots den utvecklingen såg behandlingen av könsdysfori vid Sahlgrenska universitetssjukhuset under en tid ut att kraftigt minskas men räddades sedan av extraresurser från Västra Götalandsregionen.

I ett pressmeddelande meddelar nu regionen att den startar en översyn av vården med syftet att ”säkra att utredning och behandling sker i en sammanhållen vårdkedja med flera olika specialistkompetenser som säkerställer att vård sker enligt nuvarande kunskapsläge och aktuell lagstiftning”.

I pressmeddelandet står också att: ”Vården i landet av könsdysfori hos särskilt barn och unga är mycket uppmärksammad och i en del delar ifrågasatt, framförallt när det kommer till ingrepp på barn med könsdysfori.” Exakt vad som avses med ifrågasättandet och om det även gäller den vård som utförts i Västra Götalandsregion framgår inte.

Översynen av vårdkedjan ska vara klar under första kvartalet 2020.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler