Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Region Stockholm kan gå över 600 miljoner kronor back enligt en ekonomisk prognos.

Region Stockholm kan gå över 600 miljoner kronor back enligt en ekonomisk prognos. Bild: Region Stockholm

Region Stockholm mot mångmiljonförlust

Framför allt är det ökade kostnader för hälso- och sjukvården som slagit hårt mot budgeten. Nu krävs åtgärder, meddelar regionens blågröna styre.

Annons:

Prognosen är att Region Stockholm kommer att gå 630 miljoner kronor back under helåret 2019. Beskedet kommer från regionfullmäktige som samtidigt meddelar att det nu krävs besparingar.

Enligt ett pressmeddelande från den blågröna koalitionen är det framför allt ökade personalkostnader, inklusive hyrpersonal, och ökade kostnader för köpt hälso- och sjukvård som gör att budgeten går mot ett kraftigt underskott.

Det är första gången på 12 år som regionen går med förlust. Senast förra året gjordes en vinst på nästan 2,2 miljarder kronor.

I pressmeddelandet säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) att det kommer att bli ett ansträngande år för Region Stockholm.

– Som första steg krävs nu att berörda nämnder och styrelser rättar munnen efter matsäcken och tänder sparsamhetens lampa genom att se över administration, lokaler, förbrukningsmaterial och ha effektiva processer, säger hon.

Region Stockholm styrs av en koalition mellan Moderaterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Relaterat material

Kommentarer