Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Socialstyrelsen vill granska donationsverksamhet

Den tilltagande bristen på donationsansvariga läkare och sjuksköterskor gör att Socialstyrelsen i samarbete med Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vill sätta landets donationsverksamheter under lupp.

Annons:

Socialstyrelsen uppmärksammade redan i fjol att det fanns en brist på donationsansvariga läkare, dal, och sjuksköterskor, das, vid landets intensivvårdsenheter. Med det avser myndigheten personer med en skriftlig uppdragsbeskrivning och rekommenderad avsatt tid för uppdraget.

I årets rapport om organ- och vävnadsdonationer konstaterar Socialstyrelsen att situationen har förvärrats ytterligare samt att det faktiska antalet donationer också minskat något. I rapporten skriver Socialstyrelsen:

”Vårdgivaren ska säkerställa att det finns tillgång till dal och das i donationsverksamheten. Socialstyrelsen uppmanar vårdgivarna att prioritera och följa upp donationsarbetet. Myndigheten avser att följa detta i dialog med Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i syfte att möjliggöra inspektion av donationsverksamheten.”

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler