Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Maria Dahlberg, sittandes på stolen, jobbar som projektbarnmorska på Sollefteå sjukhus och har här återbesök med familjen Hägglund/Andersson. Bilden togs i samband med ett reportag i Dagens Medicin 2017.

Maria Dahlberg, sittandes på stolen, jobbar som projektbarnmorska på Sollefteå sjukhus och har här återbesök med familjen Hägglund/Andersson. Bilden togs i samband med ett reportag i Dagens Medicin 2017. Bild: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Ny barnmorskemodell läggs ned

Projektet där gravida erbjuds en egen barnmorska i Sollefteå avslutas i förtid. Svårigheter med att rekrytera satte käppar i hjulet för satsningen.  

Annons:

– Vi är vana med våra schemalagda pass och det passar inte alla att arbeta jour. Sedan tror jag inte att caseload fungerar i glesbygd, avstånden är för långa helt enkelt, men nu har vi testat i alla fall, säger Ulrica Sjöstrand, projektledare och barnmorska, till tidningen Vårdfokus.

Det så kallade caseload-projektet ”Barnmorska hela vägen” startade under 2017, strax efter att BB i Sollefteå lades ner. Man ville öka tryggheten för de gravida genom att låta samma barnmorska följa kvinnorna under både graviditet, förlossning och eftervård. Arbetssättet bygger på en modell som kallas caseload midwifery, och som bland annat finns i Danmark och Australien.

Projektet i Sollefteå skulle pågå i tre år, men avslutas alltså i förtid. Det har varit svårt att rekrytera barnmorskor till satsningen på grund av långa resor och en omfattande beredskapstjänstgöring, vilket krävs för att modellen ska fungera.

Den 1 oktober kommer projektet att stängas ner. Sollefteå var först i landet med den nya barnmorskemodellen, och i dag finns den även på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Relaterat material
Egen barnmorska följer mamman till BB

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler