Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

regeringen avsätter sex miljoner kronor i år och aviserar ytterligare pengar de kommande två åren.

regeringen avsätter sex miljoner kronor i år och aviserar ytterligare pengar de kommande två åren. Bild: Mostphotos

Sex miljoner till nära vård i norr

Norra sjukvårdsregionen får sex miljoner kronor av regeringen i arbetet med omställningen till nära vård.
– Väldigt roligt att det finns ett fokus att titta på vad vi gör i glesbygd, säger Lisbeth Löpare-Johansson, utvecklingsdirektör i Region Norrbotten.

Annons:

Pengarna från regeringen ska användas till att ta fram "ett antal modellområden där man gemensamt mellan regioner och kommuner (inklusive privata aktörer och civilsamhället) testar arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen mot en god och nära vård" enligt beslutet. Ett arbete som redan pågår i sjukvårdsregionen.

Glesbygdsmedicinskt centrum, samarbete mellan kommun och region när det handlar om nattbemanning och avancerade kliniska sjuksköterskor, AKS, som möter många av de kroniskt sjuka patienterna i Övertorneå är några exempel.

Lisbeth Löpare-Johansson är glad över att socialdepartementet nu lyfter arbetet och låter norra sjukvårdsregionen bli modell. Den demografiska utmaning som resten av landet talar om som en av de stora utmaningarna är redan en realitet i landets nordligaste del.

– Vi har redan påbörjat mycket arbete. Nu ska vi sätta oss ner och diskutera igen hur vi ska använda de här medlen. Hur ska vi arbeta integrerat mellan kommun och region, hur ska vi använda civilsamhället på olika sätt, hur kan vi använda olika yrkesgrupper och kompetens på ett bra sätt? Vi har lite olika styrkor i de olika regionerna, säger Lisbeth Löpare-Johansson.

De sex miljonerna är tänkta för 2019 och enligt regeringsbeslutet planeras det för ytterligare pengar för 2020–2021.

I norra sjukvårdsregionen ingår Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler