Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Marie Morell (M) vill se en uppdaterad cancerstrategi. "Regeringen skulle kunna kalla den sin egen, den nuvarande tillsattes ju av alliansregeringen", säger hon.

Marie Morell (M) vill se en uppdaterad cancerstrategi. "Regeringen skulle kunna kalla den sin egen, den nuvarande tillsattes ju av alliansregeringen", säger hon. Bild: Jesper Zerman/Bildbyrån

M vill ha separat vårdgaranti för cancerpatienter

Moderaterna fortsätter att kräva en uppdatering av den nationella cancerstrategin. "Det behövs ett nytt uppdaterat styrdokument som kan utvecklas under tid", säger Marie Morell (M).

Annons:
Camilla Waltersson Grönvall (M)
Bild: Fredrik Wennerlund

Moderaterna har drivit frågan länge och har nu tagit fram ett underlag till det som ska bli en del av den välfärdsproposition som partistämman ska ta ställning till i mitten av oktober.

Enligt underlaget, som presenterades i Almedalen, ska den nationella strategin bland annat innehålla en digital kvalitetslista som jämför väntetider och kvalitet, att 90 procent av patienter i standardiserade vårdförlopp ska vara utredda under 2022, och en specifik vårdgaranti för cancerpatienter.

Både Marie Morell och Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall understryker att de medicinska framstegen gör att strategin behöver uppdateras.

– Vissa cell- och genterapier fanns inte för tio år sedan. Rehabilitering var inte heller på agendan, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Hittills har regeringen avvisat kravet och i vårändringsbudgeten fanns inte heller några öronmärkta pengar. Lena Hallengren (S) kallades till socialutskottet för att förklara varför regeringen inte agerar, men de svar som kom var Moderaterna inte nöjda med.

– Cancervården borde inte vara partipolitik. Vi kommer att fortsätta driva på, säger Marie Morell.

Relaterat material
M vill ha svar om cancerstrategin
M:”Cancerstrategin räcker inte till”

Kommentarer