Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Rituximab utvalt i off label-uppdrag

Nu är det officiellt att Läkemedelsverket kommer att utvärdera lymfomläkemedlet rituximab (Mabthera) vid multipel skleros, ms, i sitt nya uppdrag om användning av läkemedel utanför godkänd indikation.

Annons:

I april stod klart att myndigheten i ett pilotprojekt fått i uppdrag att välja ut och utreda ett off label-läkemedel. Granskningen skulle enligt regeringen mynna ut i en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.

Det tippade läkemedlet att utreda var rituximab vid multipel skleros, eftersom detta länge stått i centrum för diskussion om off label-användning i sjukvården. 

Nu bekräftar gruppchefen Veronica Arthurson på Läkemedelsverket att det verkligen är rituximab som ska utredas. 

– Det finns nu, sedan några veckor tillbaka, ett internt beslut på att det är rituximab vid ms som kommer att studeras inom ramen för pilotprojektet. Vi går därmed nu in i en fas av intensivt utredningsarbete och kommer inte att ha någon ytterligare info kring regeringsuppdraget att kommunicera förrän tidigast i december, skriver hon i ett mejl till Dagens Medicin.

Relaterat material

Kommentarer