Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren. Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Mer fokus på primärvården

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla den nationella uppföljningen av primärvården.

Annons:

Uppdraget består av tre delar, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet.

Första delen avser möjligheter för nationell insamling av registeruppgifter från primärvården. Den andra handlar om förutsättningarna för att på aggregerad nivå inhämta resultat för ett antal utvalda indikatorer i syfte att följa omställningen till en mer nära vård. Den tredje delen av uppdraget blir att följa upp, analysera och rapportera hur omställningsarbetet i regioner och kommuner utvecklas.

Därutöver ska myndigheten även följa upp och analysera de insatser som regionerna gör inom ramen för överenskommelsen om God och nära vård, som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting slöt i mitten av juni.

– För att kunna bidra till en jämlik hälso- och sjukvård är det centralt att uppföljningen av primärvården utvecklas. Detta är ett led i regeringens långsiktiga arbete för en stärkt och mer tillgänglig primärvård i hela landet, säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.

Socialstyrelsens arbete ska vara klart den 1 juni 2022.

Relaterat material
1,6 miljarder för kortare vårdköer

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler