Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Harriet Wallberg ska se över Smers uppdrag.

Harriet Wallberg ska se över Smers uppdrag. Bild: Linda Berglund

Förra KI-rektorn utreder Smer

Tidigare KI-rektorn och universitetskanslern Harriet Wallberg ska analysera behovet av etiska analyser på nationell nivå. I jobbet ingår också att se över Smers uppdrag. 

Annons:

Det beslutade regeringen i förra veckan.

Bakgrunden är den översyn som Statskontoret presenterade förra hösten av Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Statskontoret konstaterade då bland annat att Smer är en liten organisation med bred verksamhet som fullgör sitt uppdrag trots små resurser. Myndigheten menade dock att Smers verksamhet skulle kunna fungera ännu effektivare om uppdrag och organisation förtydligades och antalet målgrupper minskades. Statskontoret ansåg även att det finns ett behov av att närmare definiera begreppet medicinsk etik i uppdragsbeskrivningen.

Smers ordförande Kenneth Johansson välkomnar den kommande översynen.

– Det är positivt att socialdepartementet nu går vidare i sin beredning vad gäller rådets framtida uppdrag och organisationsform. Det är vidare mycket bra att uppdraget även innefattar att analysera behovet av etiska analyser på nationell nivå samt att kartlägga hur dessa behov tillgodoses idag, säger han i en kommentar på Smers webbplats.

Harriet Wallberg börjar uppdraget den 1 augusti. Det ska vara klart den 30 april 2020.

Hon utredde senast om undersköterska skulle bli ett legitimationsyrke. Den utredningen landade i våras i att undersköterska bör bli en skyddad yrkestitel. Harriet Wallberg har även ett förflutet som rektor vid Karolinska institutet och universitetskansler vid Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Den senare tjänsten tvingades hon lämna 2016 i kölvattnet av Macchiariniaffären.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler