Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Professor Lars Lannfelt tog emot priset i Los Angeles av professor Khalid Iqbal, medgrundare till Alzheimer's Association International Conference, AAIC.

Professor Lars Lannfelt tog emot priset i Los Angeles av professor Khalid Iqbal, medgrundare till Alzheimer's Association International Conference, AAIC. Bild: Bioarctic

Svensk forskare får prestigefyllt alzheimerpris

Uppsalaprofessorn Lars Lannfelt prisades under söndagen vid den pågående internationella alzheimerkonferensen AAIC i Los Angeles, USA.

Annons:

Priset, Khalid Iqbal Lifetime Achievement Award in Alzheimer's Disease Research 2019, delas ut till seniora personer som genom betydande vetenskapliga bidrag visat på livslångt engagemang i kampen mot Alzheimers sjukdom och demens.

Lars Lannfelt är professor i geriatrik vid Uppsala universitetet och medgrundare till läkemedelsföretaget Bioartic. Motiveringen till priset är, enligt ett pressmeddelande från Bioarctic, Lars Lannfelts upptäckter av mutationer som bidragit till kunskap kring uppkomsten av Alzheimers sjukdom och hans forskning som lett fram till läkemedelskandidaten Ban2401, något Dagens Medicin rapporterat om tidigare

I vintras fick Lars Lannfelt också ta emot Alzheimerfondens stora forskningspris för arbetet med läkemedelskandidaten Ban2401. Ett arbete som många nu sätter sitt hopp till sedan företaget Biogen tidigare i år lade ner sina fas 3-prövningar av läkemedlet aducanumab.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler