Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Socialminister Lena Hallengren har två veckor på sig att svara på frågan från den moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg.

Socialminister Lena Hallengren har två veckor på sig att svara på frågan från den moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg. Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Socialministern tillfrågas om initiativ kring antibiotika

Riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) ställer i en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren frågan om hon tänker ta några ytterligare initiativ för att nå målen för antibiotikaanvändning.

Annons:

I sin skriftliga fråga hänvisar Johan Hultberg till Dagens Medicins rapportering om den senaste statistiken kring antibiotikaanvändningen i landet, som visar att endast två regioner når de uppsatta målet om minskad antibiotikaförskrivning.

I skrivelsen finns också frågan om socialministern tänker sig några åtgärder för att komma åt de stora skillnader som ses mellan regionerna när det gäller antibiotikakonsumtion, och som saknar medicinska förklaringar.

Även om konsumtionen ligger för högt och de regionala skillnaderna funnits under lång tid, går utvecklingen åt rätt håll. Första halvåret 2019 hade antalet uthämtade recept per tusen invånare minskat med 4,9 procent i hela landet jämfört med samma period 2018, enligt årets andra kvartalsrapport från Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens). Försäljningen av antibiotika inom öppenvården minskade med 4 procent under 2018 jämfört med 2017 enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

De två regionerna som nått målet på 250 recept per tusen invånare och år är Jämtland och Västerbotten. Gotland, Skåne och Stockholm är de län där antalet recept per tusen invånare är högst.

Lena Hallengren (S) har till den 2 augusti på sig att besvara frågan.

Relaterat material
Endast två regioner når antibiotikamål
Minskad försäljning av antibiotika

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler