Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Malariamygga.

Malariamygga. Bild: Sergejs Nescereckis

Resistent malaria sprids i Sydostasien

En malariastam som är resistent mot två av de vanligaste malariamedicinerna sprider sig snabbt i Sydostasien, enligt en studie genomförd av universitet i Storbritannien och Thailand och som publiceras i The Lancet.

Annons:

Stammen KEL1/PLA1 har spridits från Kambodja och blir nu allt vanligare i regionen, samtidigt som den har utvecklats och plockat upp nya genetiska mutationer vilket spås göra den ännu mer resistent.

– Vi upptäckte att den hade spridits aggressivt, ersatt lokala malariaparasiter och därmed blivit den dominerande stammen i Vietnam, Laos och nordöstra Thailand, säger Roberto Amato, en av forskarna bakom studien.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dog runt 400 000 människor världen över i sviterna av malaria 2017, merparten i subsahariska Afrika. Resistens mot malariamedicin växer i många delar av världen, framför allt i Sydostasien.

Forskarna oroas av hur hastigt den resistenta stammen spridits i regionen.

– Andra mediciner kan vara effektiva i nuläget, men situationen är extremt bräcklig och studien visar att det behövs akuta åtgärder, säger Olivo Miotto vid universitetet i Oxford.

Läs artikeln ”Evolution and expansion of multidrug-resistant malaria in southeast Asia: a genomic epidemiology study” i The Lancet här. 

 

Fakta: Malaria

Vanliga symtom på malaria är återkommande feber och frossa varannan eller var tredje dag. Andra symtom kan vara illamående, huvudvärk och muskelvärk. En viss malariatyp, Plasmodium falciparum, kan leda till medvetslöshet och chock. Det är därmed viktigt med tidig diagnostik och behandling.

De allra flesta dödsfall till följd av malaria drabbar barn i Afrika, men efter stora satsningar sedan år 2000 har dödsfallen minskat kraftigt tack vare ökad användning av myggnät, myggmedel, mer effektiv behandling och bättre diagnostik.

I Sverige rapporteras några hundra fall av malaria årligen. Samtliga brukar vara smittade utomlands, varav de flesta i Afrika. Tidigare fanns sjukdomen även i Sverige. Det sista dokumenterade fallet av inhemsk smitta skedde 1933.


Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler