Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Patienten fick läkemedlet klockan 20.40 och påträffades avliden klockan 22.00, enligt anmälan till Ivo.

Patienten fick läkemedlet klockan 20.40 och påträffades avliden klockan 22.00, enligt anmälan till Ivo. Bild: Jesper Cederberg

Patient avled efter läkemedelsmiss

Patienten dog när sjuksköterskan missade att späda ut kaliumlösningen. Nu är sjuksköterskan avstängd och händelsen anmäld till Ivo.

Annons:

En sjuksköterska inom hemsjukvården har stängts av efter att en patient fått koncentrerad kaliumlösning och avlidit, rapporterar Borås Tidning. Patienten vårdades med central venkateter och fick på så sätt läkemedel direkt i blodet.

Dagens Medicin har tagit del av lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska gjort. Enligt anmälan fick patienten koncentrerad kaliumlösning stället för utspädd och påträffades avliden cirka en och en halv timme senare.

Av anmälan framgår att sjuksköterskan inte utfört ”Iäkemedelshanteringen med den noggrannhet som krävs” och att rutiner för Iäkemedelshanteringen inte har följts. Sjuksköterskan har inte kontrollerat läkemedelsform och administreringens sätt vid iordningsställande av dosen. Det framgår också av anmälan att ordinationen på läkemedelslistan saknade hänvisning till ett schema för utspädning av läkemedlet.

– Det är en mycket beklaglig händelse. För att skydda vårdtagarna, men även vår egen personal, har vi stängt av den aktuella personen med lön under utredningstiden. Fast detta är inget ställningstagande i skuldfrågan, säger Clara Ringnes, chef på vård- och äldreförvaltningen, till Borås Tidning.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler