Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Jesper Cederberg

Kvinna dog av obevittnat hjärtstopp på sjukhus

EKG hade inte tagits trots symtom som kunde tyda på hjärtinfarkt. En bakomliggande orsak var hög arbetsbelastning på akuten och brist på vårdplatser.

Annons:

Det var i Skåne som en kvinna i 70-årsåldern med bland annat hypertoni fördes med ambulans till akuten med yrsel, trötthet, illamående och kräkningar. Hon kom in på kvällen men blev inte undersökt av läkare förrän på natten.

När hon väl blev undersökt bedömdes hennes symtom vara relaterade till magsjuka. På morgonen när hon skulle skrivas ut hittades patienten livlös. Hon hade under natten fått en hjärt- och hjärninfarkt och hennes liv gick inte att rädda.

Sjukhuset, som har gjort en lex Maria-anmälan, har funnit flera bakomliggande orsaker till händelsen. Triageringsrutinen följdes inte korrekt, då yrsel med kräkningar ska ges prioritet 2. På akuten fick patienten ändå prioritet 3, och något EKG togs inte. Det var också hög arbetsbelastning på akutmottagningen, med många patienter som väntade på vårdplats.

Det är oklart om utgången hade kunnat bli en annan om patienten hade prioriterats annorlunda, skriver chefläkaren i lex Maria-anmälan. Men verksamheten är själv kritisk till att EKG inte togs på patienten på akutmottagningen.

Ivo har begärt in komplettering från vårdgivaren om vilka åtgärder som sjukhuset vidtagit för att något liknande inte ska hända igen. Sjukhuset har bland annat ändrat sina lokala rutiner så att EKG tas på alla patienter med yrsel. Man har uppdaterat kompetensen kring triageringssystemet RETTS hos personalen och infört rutinmässiga omvårdnadsronder.

Sjukhuset har även förtätat bemanningen och fortsätter att försöka rekrytera personal. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler