Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Diabetesläkemedel hjälpte mot hjärtsvikt

Hjärtsviktspatienter med eller utan typ 2-diabetes fick mindre sammantagen risk för kardiovaskulär död eller försämring i sin hjärtsvikt om de behandlades med typ 2-diabetesläkemedlet Forxiga (dapagliflozin), jämfört med placebo.

Annons:

Det visar de preliminära resultaten i studien Dapa-HF, enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Därmed uppfyllde studien sitt primära effektmått. 

Mer detaljerade resultat kommer att presenteras vid ett kommande vetenskapligt möte, skriver bolaget. Några siffror på hur stor effekten var finns ännu inte, men i alla fall Astra Zeneca beskriver den som ”kliniskt meningsfull”.

Dapagliflozin är en så kallad SGTL2-hämmare och ökar utsöndringen av glukos i urinen. Tidigare studier med läkemedel av denna typ har visat en gynnsam effekt mot hjärtsvikt vid typ 2-diabetes. 

Den nu aktuella studien är den första där effekten studerats primärt vid hjärtsvikt, i detta fall hjärtsvikt där vänsterkammarfunktionen var nedsatt med 40 procent eller mer. Patienter lottades till antingen dapagliflozin eller placebo i tillägg till sin etablerade behandling mot hjärtsvikt.

Men av de nästan 4 800 deltagarna hade 45 procent diabetes och av de övriga hade 67 procent förstadium till diabetes, konstaterar Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet. 

– Det ska bli intressant att se mer detaljerade resultat i olika patientgrupper för att få en bild av vad som driver resultatet i studien som helhet. Samtidigt kan man konstatera att många patienter med hjärtsvikt också har en störd glukosomsättning, säger han till Dagens Medicin.

Relaterat material

Kommentarer