Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Getty Images

Följ med till Paris och världens största hjärtkongress

I morgon lördag startar den europeiska kardiologikongressen ESC i Paris. Dagens Medicin rapporterar på plats om alla nya forskningsrön med kommentarer från svenska experter.

Annons:

Två av huvudnumren på årets möte kommer bli resultaten från studierna Dapa-HF om blodsockersänkande behandling vid hjärtsvikt och Complete om vikten av att åtgärda samtliga förträngda kranskärl i samband med hjärtinfarkt. Bägge dessa studier presenteras på söndag.

Redan i förra veckan stod det klart att Dapa-HF uppfyllt sitt primära effektmått, att läkemedlet dapagliflozin minskade hjärt-kärlinsjuknande vid hjärtsvikt. Nu väntas det komma detaljerade resultat från studien som bland annat talar om hur stor effekten var i olika undergrupper med eller utan typ 2-diabetes.

Vad gäller Complete, är det den hittills största studien om så kallad full revaskularisering vid hjärtinfarkt och väntas ge besked om angreppssättet har effekt på hårda effektmått, som nya infarkter och dödsfall.

Dagens Medicin kommer också att rapportera om den uppsjö av forskningsresultat från Sverige som presenteras på mötet, bland annat om en så kallad late breaker-studie om hur blödningsfrekvensen har förändrats vid hjärtinfarkt i takt med att bättre behandling introducerats.

Totalt väntas över 30 000 deltagare till kongressen i Paris, vilket gör mötet till det största i världen inom sitt område. Arrangör är European Society of Cardiology och kongressen pågår mellan den 31 augusti och den 4 september.

Dagens Medicins vetenskapsreportrar Carl-Magnus Hake och Petra Hedbom rapporterar direkt på vår sajt och i dagliga nyhetsbrev med start i morgon lördag. 

Läs rapporteringen från förra årets ESC-kongress i München här

Relaterat material
Diabetesläkemedel hjälpte mot hjärtsvikt

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler