Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Det ser inte ut att bli någon massnedstängning av vårdplatser vid Blekingesjukhuset Karlshamn (bilden) eller Karlskrona.

Det ser inte ut att bli någon massnedstängning av vårdplatser vid Blekingesjukhuset Karlshamn (bilden) eller Karlskrona. Bild: Håkan Linder

Blekinges vård går mot mångmiljonförlust

En ekonomi i balans är inte realistisk med tanke på patientsäkerheten anser tjänstemän och vårdpolitiker. Nu återstår att se om regionledningen håller med.

Annons:

Stänga 240 av Blekinges 300 slutenvårdsplatser resten av året och införa remisstvång till akuten efter nyår. Det skulle spara regionen de omkring 120 miljoner kronor som krävs för att hälso- och sjukvården skulle gå plus minus noll för 2019 och för att få en fortsatt ekonomi i balans 2020.

De minst sagt drastiska förslagen togs fram av hälso- och sjukvårdschefen Peter Lilja efter att han fått i uppdrag att se vad skulle krävas för att stoppa blödningen i den blekingska vården, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Samtidigt avråder hälso- och sjukvårdsförvaltningen bestämt från att vidta den typen av åtgärder med tanke på patientsäkerheten. Och politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden går på samma linje.

– Här måste vi lita på tjänstemännen. Förvaltningen har haft i uppdrag att ta fram åtgärder och säger att det är detta som finns, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till tidningen.

Det enda återstående alternativet är enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen att fortsätta med den sedan december 2018 klubbade åtgärdsplanen och hälso- och sjukvårdsnämnden har därför vänt sig till regionstyrelsen med en vädjan om att få godkänt för sitt planerade underskott på 119,8 miljoner kronor.

Dagens Medicin söker Lennarth Förberg (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Blekinge.

Fotnot. I maj i år fick den tidigare hälso- och sjukvårdschefen i Region Blekinge Lars Almroth lämna sin tjänst efter oenighet med den politiska ledningen, se artiklar nedan.

Relaterat material

Kommentarer