
Chefs-JO Elisabeth Rynning vill se en ny utredning. Bild: Pernille Tofte, Thinkstock

Chefs-JO Elisabeth Rynning vill se en ny utredning. Bild: Pernille Tofte, Thinkstock
JO vill se översyn av abortlagen
Abortlagen tolkas inte på samma sätt av landets vårdpersonal och ansvarande myndigheter, enligt Justitieombudsmannen (JO), som har granskat frågan efter klagomål och en mediedebatt.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

– Min utredning handlar inte om aborträtten eller gränserna för abort, utan frågan har varit om abortlagens bestämmelser är tillräckligt tydliga samt tillämpas enhetligt och ändamålsenligt i hela landet. Min uppfattning är att så inte är fallet, säger chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning i ett pressmeddelande.
Oenigheten i tolkningen handlar bland annat om tidsgränser, vad begreppet livsduglighet egentligen innebär och hur ett foster som visar livstecken ska tas om hand efter en abort.
Elisabeth Rynning konstaterar att hälso- och sjukvårdpersonal behöver veta vad de har att rätta sig efter vid sena aborter.
Detta trots att Rättsliga rådet så sent som i november 2018 i ett svar till JO uppgav att de inte såg någon anledning att ändra gränsen för livsduglighet och att Socialstyrelsen inte ansåg att vårdgivarna behövde ytterligare vägledning.
I maj samma år tog professionsföreningarna för obstetriker, gynekologer, barnmorskor och neonatalläkare fram ett konsensusdokument, som, enligt Rättsliga rådet i ett yttrande till JO, ”torde ge goda förutsättningar för en enhetlig hantering av sena aborter över hela landet”.
I ett pressmeddelande säger nu chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning:
– I dag råder inte enighet om tolkningen av den gällande lagstiftningen. Det gäller bl.a. tidpunkten för när en abort ska anses utförd, vad som menas med begreppet livsduglighet och hur man ska ta hand om foster som visar livstecken efter en sen abort. Min uppfattning är att dessa frågor behöver bli föremål för en ny utredning och regleras på ett klart och tydligt sätt i lag och andra föreskrifter. Jag uppmärksammar därför regeringen på behovet av en översyn av den rättsliga regleringen.
I en rapport i februari i år kom Statens medicinsk-etiska råd, Smer, med en rad förslag för hanteringen av sena aborter.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.