
Björn Eliasson adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, på plats under årets EASD-kongress. Bild: Petra Hedbom

Björn Eliasson adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, på plats under årets EASD-kongress. Bild: Petra Hedbom
”Folkhälsan är elefanten i rummet”
Vikten av folkhälsoinsatser och ytterligare kvitton på att nya diabetespreparat är säkra och effektiva är några av höjdpunkterna från årets kongress, enligt en svensk expert.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

– Det stora budskapet från kongressen är att det kommer allt mer data som befäster att både GLP 1-analoger och SGLT2-hämmare har många gynnsamma effekter på blodsocker, hjärta och vikt utan att det dyker upp några konstiga biverkningar, säger Björn Eliasson adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och trogen EASD-besökare.
Han nämner bland annat de båda Sustain-studierna som tittat på GLP 1-analogen semaglutid.
– Nu kan vi faktisk säga till patienterna att vi har 15 års erfarenhet av dessa läkemedel och det värsta som kan hända är i princip mag-tarmproblem och illamående. Men börjar vi med låg dos för att sedan öka så slipper man i många fall även detta.
På temat läkemedel tycker Björn Eliasson att de uppmärksammade resultaten från Dapa-HF var spännande. Där stod det klart att SGLT2-hämmaren dapagliflozin var effektiv för patienter med redan etablerad hjärtsvikt.
– Nu blir det intressant att se om det rasslar till på de njurmedicinska kongresserna. Det verkar som att dapagliflozin minskar risken för njursjukdom och allvarliga renala händelser, men ännu finns inga resultat från någon stor studie som tittat på njursjuka med eller utan diabetes.
En föreläsning som lämnade stort avtryck var en om folkhälsa av tyske Peter Schwartz. Han talade om vad som behöver göras på samhällsnivå för att förbättra folkhälsan och på sikt minska risken för övervikt och folksjukdomar som diabetes.
– Livsstil och övervikt är lite som elefanten i rummet. Vi pratar om mekanismer, genetik och olika varianter av diabetes. Det är viktigt men faktum är att det är livsstil och en ofördelaktig kost som i hög utsträckning bidrar till utveckling av diabetes typ 2.
Björn Eliasson menar att det inte i första hand handlar om att behandla de som har en etablerad fetma utan att nå ut till den stora massan. För att ändra detta behövs förändringar som påverkar människor att till exempel göra hälsosamma val när de handlar mat.
– Föreläsaren pekade på att med förändringar av skolmaten tar det ganska lång tid innan vi ser en stor effekt i befolkningen. Men genom att till exempel ha färgmarkeringar för livsmedel på hyllan så kan det gå snabbt.
Materialet från föreläsningen finns också som en översiktsartikel i EASD:s tidskrift Diabetologia.
En annan av höjdpunkterna med att delta på en stor kongress som denna är annars att möta andra inom samma område, menar Björn Eliasson.
– Det går inte att underskatta värdet av att träffa människor, både från Sverige och andra länder, som håller på med verksamhetsutveckling, forskning och jobbar kliniskt.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.