Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister.

Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Han blir ny socialförsäkringsminister

Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister. Dessutom tar tidigare SKL-ordföranden Lena Micko plats i regeringen.

Annons:

Statsminister Stefan Löfven möblerar om i regeringen efter att den tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll valt att avgå. Hennes portfölj tas över av Ardalan Shekarabi, som därmed lämnar uppdraget som civilminister.
– Jag är mycket hedrad, sade han på en presskonferens.

Hans efterträdare blir Lena Micko (S), som lämnade uppdraget som ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting i mars. Hon lyfte flera av de frågor som hon drivit i sin tidigare roll, bland annat att minska antalet generella statsbidrag.

– Jag är varm anhängare av lokalpolitiken, men nu får jag möjlighet att skapa förutsättningar för att klara välfärdsuppdraget. Det handlar om att  öka generella statsbidrag och se över vad kommuner och regioner kan besluta om själva, till exempel när det handlar om digitalisering. Jag ser också fram emot att arbeta i den kommande välfärdskommissionen.

Ordförandeskapet i SKL är också ett av skälen enligt Stefan Löfven varför det har dröjt innan Lena Micko fått en ministerroll, trots att hon varit flitigt förekommande i spekulationerna tidigare. Hon sitter sedan flera år i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Lena Micko lämnar därmed också sitt nuvarande uppdrag som andre vice ordförande för SKL. Vem som ersätter henne är upp till Socialdemokraterna att utse och något fyllnadsval kommer inte att göras på kongressen i november. Bland de som redan valts som ersättare till styrelsen finns bland andra Aida Hadzialic, oppositionsborgarråd i Region Stockholm och Henrik Fritzon, oppositionsråd i Region Skåne.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler