Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Bättre tillgång på influensavaccin i år

Influensasäsongen närmar sig, och i år har regionerna sett till att köpa in mer vaccin, rapporterar Sveriges Radio.

Annons:

– I år har regionerna beställt mer vaccin och även vaccinleverantörerna har en större beredskap och har större lager av vaccin så att det inte ska uppstå en bristsituation även i år, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

Under förra hösten rådde det stor brist på influensavaccin i flera regioner, efter att fler personer än väntat ville bli vaccinerade. Folkhälsomyndigheten rekommenderade regionerna att prioritera grupper som riskerade att bli svårast sjuka så att de fick tillgång till vaccin först.

I de flesta regionerna startar vaccinationerna den 19 november 2019. Många har valt att erbjuda riskgrupper och äldre vaccin utan kostnad eller till ett reducerat pris. Hör man inte till en riskgrupp men ändå vill undvika säsongsinfluensa går det också att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler