Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Läkemedelsverket förbjöd hemma-hiv-test

Testet var inte CE-märkt. Myndigheten misstänker att fler självtester inte uppfyller säkerhetskraven och uppmanar nu företag att själva granska sina produkter.

Annons:

Ett stort antal tester för hemmabruk marknadsförs i dag på olika nätsajter, konstaterar Läkemedelsverket. De som inte är CE-märkta får inte säljas i EU. Läkemedelsverket, som har tillsynsansvar, beslutade nyligen efter en kontroll att förbjuda ett hiv-test för hemmabruk som marknadsfördes på en svensk webbplats.

– Självtester som inte uppfyller de säkerhetskrav som lagen ställer kan ha sämre kvalitet, än de tester som utförs av hälso- och sjukvården. Det kan leda till falska resultat och kan leda till att hiv-smittade inte uppsöker vård, säger Ewa-Lena Hartman på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Nu uppmanar myndigheten företag att se till att deras produkter uppfyller säkerhetskraven i det medicintekniska regelverket. Två av kraven som ställs för CE-märkning är att namn och adress på tillverkaren ska finnas, samt en bruksanvisning på svenska.

Kommentarer