Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Genrebild

Genrebild Bild: Getty Images

Positivt resultat efter statiner till barn med FH

Personer som i unga år diagnostiserats med familjär hyperkolesterolemi, ärftligt förhöjt LDL-kolesterol, hade efter tjugo års behandling med statiner inga tecken på ökad ateroskleros jämfört med syskon utan rubbningen. 

Annons:

Det visar nya resultat i New England Journal of Medicine.

Forskare i Nederländerna har följt upp 214 patienter som ursprungligen deltagit i en randomiserad studie med statinläkemedlet pravastatin. Efter tjugo år mättes tjockleken på det innersta lagret av kärlväggen i deras ena halspulsåder, en vanlig markör för aterosklerosutveckling. Det visade sig att här alltså inte fanns någon skillnad jämfört med syskonen.

Vidare konstaterar forskarna att det gått mycket bättre för barnen med familjär hyperkolesterolemi, jämfört med deras föräldrar med samma kolesterolrubbning. Av föräldrarna som fick tillgång till statinbehandling först senare i livet hade 7 procent avlidit i hjärt-kärlsjukdom vid 39 års ålder, jämfört med 0 procent av barnen.

Motsvarande andel som drabbats av kardiovaskulära händelser, som hjärtinfarkt och stroke, vid samma ålder var 26 procent och 1 procent.

Forskarna konstaterar att de här resultaten uppnåddes trots att bara en mindre andel av patienterna lyckades pressa ner sitt kolesterol under målnivån.

Läs abstract till studien:

Kommentarer