Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Magnus Laupa

Region Uppsala inför beredskapslager

För att minska sårbarheten har Region Uppsala beslutat att låta bygga upp ett beredskapslager för förbrukningsmaterial.

Annons:

Akademiska sjukhuset i Uppsala har tidigare i dag beslutat att ställa in den planerade slutenvården samt alla planerade operationer under hela denna vecka. Detta till följd av att den nya leverantören Apotekstjänst AB inte kunnat leverera sjukvårdsmateriel som avtalat.

Erik Weiman (M), tf ordförande i regionstyrelsen, har vid ett möte med övriga regionråd beslutat att ett beredskapslager med tillräcklig utrustning för att förhindra att en liknande situation uppstår i framtiden ska uppföras inom Region Uppsala. Ansvarig blir regiondirektören, enligt ett pressmeddelande.

Akademiska sjukhuset kommer att samla in information från vårdförvaltningarna om behovet av material och därefter göra en bedömning.

– Medborgarna i Uppsala län förväntar sig bättre än inställda operationer. Det är de också värda. Detta är ett led i att skapa en mer robust hälso- sjukvård, säger Erik Weiman (M), enligt pressmeddelandet.

Regiondirektören får i också i uppdrag att i nära dialog med regiondirektörerna i Region Dalarna, Region Sörmland, Region Västmanland och Region Örebro, utreda och klarlägga orsakerna och konsekvenserna av bristen på sjukvårdsmateriel i samband med leverantörsbytet inom varuförsörjningen. Krisberedskapsperspektivet ska analyseras noggrant, enligt pressmeddelandet.

Under dagen har även Region Västmanland beslutat att ställa in alla planerade operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping på obestämd tid. 

Här kan du läsa alla nyheter om leveranskrisen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler