Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Staffan Claesson/Bildbyrån

Stabsläget hävt på Akademiska

Akademiska sjukhuset har hävt sitt stabsläge som sjukhuset haft sedan den 9 oktober på grund av materialbristen.

Annons:

Stabsläget för hela regionen avslutades redan i fredags.

Enligt sjukhuset har en "strategisk och operativ grupp" tagit över ansvaret för att arbeta långsiktigt med frågor om inventering, lager, uppackning, akuta beställningar och materialförsörjning,  skriver Upsala Nya Tidning.

Det var när den nya entreprenören Apotekstjänst inte klarade sina leveranser som stabsläget infördes. Stabsläge innebär enligt Socialstyrelsen att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om situationen och vidtar nödvändiga åtgärder vid allvarliga händelser.

 

Detta har hänt i leveranskrisen

 • Den 1 oktober byter fem regioner leverantör av sjukhusmateriel som till exempel engångsartiklar, sprutspetsar, dialysmaterial, hjärtklaffar, slangar till respiratorer och sterila handdukar. Berörda regioner är Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro län. Den nya leverantören är Apotekstjänsts AB. I 18 år har företaget Mediq tidigare varit leverantör.
 • Redan torsdagen den 3 oktober går Akademiska sjukhuset för första gången upp i stabsläge. Orsaken är bristen på sjukvårdsmateriel. Sjukhus i alla de berörda fem regionerna är drabbade av försenade leveranser. Under fredagen hävs stabsläget på Akademiska, då bedömningen är att leveranserna skulle vara i gång efter helgen.
 • Regionerna Uppsala och Örebro län går upp i stabsläge onsdagen den 9 oktober eftersom det råder stor brist på sjukhusmateriel, då leveranserna haltar. 
 • Den 10 oktober uppger Akademiska sjukhuset att de ska ställa in all planerad slutenvård och alla planerade operationer nästa dag. Sen eftermiddag går även Socialstyrelsen upp i stabsläge samt sammankallar ett extra möte med regionerna för att få en lägesbild. Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterar läget i ett mejl till Dagens Medicin: ”Det är mycket allvarligt”. Apoteksstjänsts vd Tomas Hilmo säger till Dagens Medicin att ”det handlar om dagar” att komma ikapp med leveranserna, men vill inte gå in närmare på orsakerna till problemen. Bland annat it-problem är det svar han lämnar. 
 • Fredagen den 11 oktober ställer Akademiska sjukhuset i Uppsala in omkring 30 planerade operationer. Sjukhuset aviserar att planerad sluten­vård och planerade operationer ska ställas in även på måndagen. Även Region Västmanland och Dalarna går upp i stabsläge. En av orsakerna är att Apotekstjänsts it-system inte fungerar. Petter Karlsson, förvaltningschef för varuförsörjningen för de fem regionerna, säger till Dagens Medicin att det handlar om att leverantören har problem med att ”få in varor i ett lagersystem och göra dem sökbara och därmed plockbara på lagret”.
 • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser att regionernas beredskap är för låg och att regionerna kan bryta mot lagen. ”Regionerna är ansvariga enligt hälso- och sjukvårdslagen att säkerställa att de har bland annat förbrukningsartiklar”, säger Jan-Olof Olsson, expert på försörjningsberedskap vid MSB, till TT under helgen. 
 • På måndagen aviserar Akademiska sjukhuset att all planerad slutenvård och alla planerade operationer ställs in även tisdag och onsdag. Socialstyrelsen kallar regionerna till ett extrainsatt möte med de fem regionerna där beredskapen ska diskuteras. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler