Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Jesper Cederberg

Patient brännskadades i luftvägarna under operation

Vid en laserbehandling hördes en knall och gnistor slog upp ur halsen på en patient som skulle opereras för stenos i luftstrupen.

Annons:

Det var vid ett sjukhus i Mellansverige som en patient vid en planerad laserbehandling för stenos fick en brännskada i svalget under operation. Operationen avbröts omedelbart och patienten trakeotomerades och fick vårdas ett dygn på intensivvårdsavdelning.

Enligt utredningen i lex Maria-anmälan som sjukhuset lämnat till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, var orsaken till händelsen ett handhavandefel av jetventilatorn, vilket ledde till att syrgaskoncentrationen inte sänktes som den skulle inför påbörjad laserbehandling.

Vid ett senare byte av trakealkanyl uppstod svårigheter att få in den nya kanylen, vilket ledde till att patientens saturation föll. Hjärt- och lungbehandling som utfördes ledde till dubbelsidig pneumothorax. Patienten tycks ha klarat sig utan skador från syrebrist, men har fortfarande symtom av brännskadan i svalget och trakealkanyl.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler