Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Viss ryggmärgsskadevård kommer att bedrivas vid ett fåtal specialiserade enheter i landet.

Viss ryggmärgsskadevård kommer att bedrivas vid ett fåtal specialiserade enheter i landet. Bild: Getty Images

Ryggmärgsskadevård blir högspecialiserad

Socialstyrelsen har fattat beslut om ytterligare ett område som ska bedrivas vid ett fåtal specialistcentra i landet.

Annons:

Det gäller viss vård vid förvärvade ryggmärgsskador som ska koncentreras till fyra enheter i landet. Beslutet, som fattades av Socialstyrelsen den 22 oktober, gäller både traumatisk och icke-traumatisk ryggmärgsskada. Dessa patienter ska efter den mest akuta vården få vård och primär rehabilitering vid en av fyra nationella högspecialiserade enheter.

Socialstyrelsen har också identifierat två subgrupper, barn och ungdomar med förvärvad ryggmärgsskada och patienter med skador som sitter högt upp i ryggmärgen och som kan behöva särskilda insatser som till exempel andningsstöd. För dessa två patientgrupper ska vården koncentreras till ytterligare enheter, max två för varje, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.

Cirka 330 personer beräknas drabbas av denna typ av ryggmärgsskada varje år i Sverige.

Tidigare har Socialstyrelsen fattat beslut om att viss vård vid endometrios, viss vård av trofoblastsjukdom och den kirurgiska åtgärden Exit, en avancerad form av kejsarsnitt, ska bli högspecialiserad.

Nästa steg är att regionerna ansöker hos Socialstyrelsen om att få bedriva vården. Beslut om vilka regioner som får uppdraget fattas av en nämnd med sex politiker, en från varje sjukvårdsregion.

Här kan du se Dagens Medicins grafik om hur processen till beslut ser ut. 

Relaterat material

Kommentarer