Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Med hjälp av en ”byggställning” av plastmaterial vill företaget Biostage kunna rekonstruera delar av matstrupar. Byggställningen besås med patientens egna mesenchymala stamceller som tagits från fettväven. Efter flera dagar i en roterande så kallad bioreaktor är implantatet redo att opereras in i patienten där stamcellerna ska hjälpa till att återbilda ny matstrupsvävnad.

Med hjälp av en ”byggställning” av plastmaterial vill företaget Biostage kunna rekonstruera delar av matstrupar. Byggställningen besås med patientens egna mesenchymala stamceller som tagits från fettväven. Efter flera dagar i en roterande så kallad bioreaktor är implantatet redo att opereras in i patienten där stamcellerna ska hjälpa till att återbilda ny matstrupsvävnad. Bild: Biostage

Företag vill pröva nya strupar på patienter

Det amerikanska företaget Biostage vill kunna behandla sjukdomar och skador på matstrupen med inplantat besådda med patientens egna celler. Bolaget har nu ansökt om att få starta kliniska prövningar i USA, enligt ett pressmeddelande.

Annons:

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att Biostage gått vidare med den metod som Paolo Macchiarini använde när han opererade in syntetiska luftstrupar av plast på patienter i Sverige och i Ryssland. 

Biostage, som tidigare hetat Harvard Bioscience och HART, samarbetade med den omstridda italienska kiurgen, men samarbetet avbröts i juni 2014. Principen bakom den teknik som företaget nu har skickat in en så kallad IND-ansökan för påminner dock mycket om den som Macchiairni använde. En skillnad är att företaget använder en annan typ av celler. 

Biostage hävdar att deras teknik har stora fördelar jämfört med dagens metoder för att rekonstruera matstrupar. 

Relaterat material

Kommentarer