Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Höftprotesens metall ger inte cancer

En forskargrupp vid Uppsala universitet ger svar i en fråga där mindre studier tidigare gett motstridiga resultat.

Annons:

Höftproteser och andra ortopediska implantat innehåller ofta metallen kobolt, som kan bli klassad som potentiellt cancerframkallande inom EU. Frågan är då om sådana proteser ökar risken att utveckla cancer. Hittills har det endast gjorts mindre studier, som gett motstridiga resultat.

Men nu ger en forskargrupp vid Uppsala universitet betryggande svar: personer med höftprotes löper inte ökad risk att drabbas av cancer. Forskarna har bland annat använt sig av det rikstäckande Svenska höftprotesregistret och Cancerregistret, för att jämföra 100 000 patienter med höftprotes med 500 000 personer utan höftprotes.

”I denna studie på en mycket stor och väldefinierad population med lång uppföljningstid fann man alltså ingen ökad risk för cancer efter proteskirurgi”, säger Nils Hailer, professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Studien är publicerad i International journal of cancer.

Kommentarer