Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen Västra Götalandsregionen, med anledning av hanteringen av en man med hjärnblödning.

Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen Västra Götalandsregionen, med anledning av hanteringen av en man med hjärnblödning. Bild: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Sahlgrenska stäms för diskriminering

Händelsen som det handlar om rör när en ambulanssjuksköterska skrev i akutjournalen att en man som fått ett skallskada vid en fotbollsmatch drabbats av “kulturell svimning”, och vården av mannen dröjde.

Annons:

Diskrimineringsombudsmannen, DO, som avslutat sitt tillsynsärende av händelserna, beslutade i fredags att ta ärendet till domstol och stämma regionen för diskriminering, något som Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter var först med att rappotera. 

Ett processärende är nu öppnat, men själva stämningsansökan är ännu inte färdigskriven, berättar DO för Dagens Medicin. 

Mannen som av en ambulanssjuksköterska bedömdes ”spela medvetslös”, hade i själva verket drabbats av en hjärnblödning, som Dagens Medicin berättat om tidigare. 

Händelsen i november 2017 har lett till att sjuksköterskan och en av akutmottagningarna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Den 32-årige mannen föll ihop i sin bostad dagen efter att ha skadat huvud och nacke i en fotbollsmatch. Hustrun ringde SOS Alarm, men ambulanssköterskan ansåg att mannen överdrev – med följd att mannen gavs låg prioritet på sjukhusets akutmottagning. Sjuksköterskan säger till DO ”att det inte ligger något rasistisk värdering” i sättet hen uttryckte sig på.

Mannen vårdades i ungefär ett år på sjukhuset för svåra neurologiska skador innan han kunde återvända hem. Han avled i somras i sviterna av en lunginflammation.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler