
Springmask är vanligast hos barn, men kan även drabba vuxna. Parasiten är ofarlig. Bild: Thinkstock

Springmask är vanligast hos barn, men kan även drabba vuxna. Parasiten är ofarlig. Bild: Thinkstock
Brist på maskmedicin kostar miljoner
Bristen de senaste åren på receptfria läkemedel mot springmask har lett till samhällskostnader för onödiga läkarbesök på tiotals miljoner kronor, rapporterar SR Ekot.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Det receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, har varit slut hos återförsäljaren under stor del av de senaste två åren och drabbade har behövt kontakta läkare för att i stället få receptbelagd maskmedicin utskriven.
På 1177 Vårdguiden står att ett skäl att söka vård vid springmask är när det receptfria läkemedlet inte finns tillgängligt på apoteket.
Det ökade antalet läkarbesök motsvarar enligt Ekots uträkning en kostnad för regionerna på mellan 40 och 125 miljoner kronor. Exakt hur hög kostnaden varit beror på om medicinen skrivits ut av nätläkare eller vid ett besök på vårdcentral.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.