Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild på fot hos ett av de barn som sökt vård efter att ha drabbats av så kallad badhusfot.

Bild på fot hos ett av de barn som sökt vård efter att ha drabbats av så kallad badhusfot.

Badhusfötter konstaterat i simhall

Ett flertal barn drabbades av ömmande fötter efter besök på ett badhus. Efter lite detektivarbete konstaterades att de smittats av en ovanlig bakterieinfektion, rapporterar Läkartidningen.

Annons:

Det var i februari i år som ett 20-tal barn i förskole- och lågstadieåldern kom till barnakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att de fått ont under fötterna. Alla barnen hade också rodnande och svullna fotsulor men var annars opåverkade.

Det visade sig att alla barn hade besökt samma badhus strax innan symtomen började. Regionens smittskyddsenhet och kommunens miljöförvaltning inledde då en utredning och konstaterade att bakterien Pseudomonas aeruginosa fanns i en av badhusets bassänger.

Barnen självläkte inom två till tre dygn och ingen av dem behövde antibiotika. Efter att bassängen och badleksaker rengjordes har inga nya fall påträffats. Läkarna som deltog utredning av barnen har beskrivit det i en fallrapport i Läkartidningen.

Tillståndet med de ömma, svullna fötterna som orsakas av bakterien har ingen svensk beteckning, men namnet badhusfötter har förslagits av Svenska infektionsläkarföreningens rådgivare inom nomenklaturfrågor.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler