Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Bara 2 av 21 regioner klarar budgeten i år

Endast två regioner, Halland och Jönköping, ser ut att klara sin sjukvårdsbudget i år och 2020 väntas ytterligare ekonomiska prövningar.

Annons:

17 av 21 regioner uppger att besparingar kommer krävas inom flera olika områden, främst inom sjukhusvården, visar en enkät från Vårdfokus. Tre regioner, Dalarna, Kronoberg och Västernorrland, uppger exempelvis att tillgängligheten till vård kan påverkas och Kronoberg och Västernorrland svarar att besparingarna kan komma att påverka personalens arbetsmiljö. Samtliga regioner säger däremot att det inte kommer att påverka patientsäkerheten.

De stora prövningarna inom hälso- och sjukvården har många förklaringar, menar Anna Häger Glenngård, docent i företagsekonomi vid ekonomihögskolan, Lunds universitet.

– Hur mycket vård som än erbjuds och produceras så kommer efterfrågan alltid att vara större än vad som kan finansieras inom ramen för skatteintäkterna. Det finns inget sätt att få det där att matcha. Då krävs det att någon prioriterar vad som ska göras och väljer bort det som gör minst nytta, säger hon till tidningen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler