Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kapacitetsbrist gör att Skånes universitetssjukhus har etablerat kontakt med ett antal andra sjukhus, då man inte klarar av att operera cancerpatienter i tid.

Kapacitetsbrist gör att Skånes universitetssjukhus har etablerat kontakt med ett antal andra sjukhus, då man inte klarar av att operera cancerpatienter i tid. Bild: Emil Langvad/Bildbyrån

Cancerpatienter får opereras utomlands

Brist på personal och vårdplatser har gjort att Skånes universitetssjukhus tvingats skicka cancerpatienter till andra sjukhus i Sverige – och även utomlands, skriver Sydsvenskan. 

Annons:

Sex patienter har det senaste året skickats till Tyskland för operation. Även sjukhus i andra nordiska länder har tagit emot patienter.

Personer som fått vård utomlands är patienter med cancer i lever, gallvägar och bukspottskörtel, skriver Sydsvenskan. Sus (Skånes universitetssjukhus) har ett regionalt ansvar för de här typerna av cancer för patienter från Skåne, Blekinge, Halland och Småland.

– Det är vad jag vet första gången som kirurgpatienter skickas från Sus till Tyskland för denna typ av operationer, säger Stefan Santén, tf verksamhetschef på Sus, till Sydsvenskan.

– Vi har en kapacitetsbrist på Sus och för att hålla viktiga ledtider för patienternas behandling har vi etablerat kontakt med ett antal andra sjukhus.

Allt längre operationsköer är en bidragande faktor.

– För fem år sedan skickade vi inte iväg några patienter – under det senaste året är det 56 patienter, säger Stefan Santén till tidningen.

Relaterat material
Sveriges sjukhus får nytt uppdrag

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler