Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ivo bedriver inte en fullt ut strategisk och effektiv verksamhet, anser Riksrevisionen.

Ivo bedriver inte en fullt ut strategisk och effektiv verksamhet, anser Riksrevisionen. Bild: Jesper Cederberg

Ivo klarar inte förväntningarna

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skapades för att få en effektiv och strategisk tillsyn. Det har man ännu inte lyckats med, slår Riksrevisionen fast i en granskning.

Annons:

Granskningen som publiceras i dag visar att Ivo inte lyckats bygga upp en egeninitierad och riskbaserad tillsynsverksamhet i den omfattning som förväntades, och att Ivo ”därmed inte fullt ut bedriver en strategisk och effektiv verksamhet”, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Problemen delvis beror enligt Riksrevisionen på regeringens styrning. Tillfälliga medel som beviljats ett år i taget har gjort det svårt att ha en stabil och långsiktig personalförsörjning.

”För att kunna utveckla verksamheten, samt rekrytera och behålla personal, behöver Ivo ha stabila ekonomiska förutsättningar. Men regeringens ekonomiska styrning har varken varit konsekvent eller långsiktig”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen påpekar också att det inte heller har funnits ett It-system som kunnat fungera som stöd för inspektörerna i deras arbete.

Ivo inrättades 2013 och tog då över tillsyn för vård- och omsorgsverksamhet från Socialstyrelsen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler