Nya klagomålssystemet har inte stärkt patientsäkerheten
Omgörningen av klagomålssystemet i sjukvården, där patienter i första hand ska vända sig direkt till vårdgivaren, har inte stärkt patientsäkerheten, enligt en ny rapport från Statskontoret.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Det nya systemet infördes den 1 januari 2018, med syftet att stärka patienternas ställning i vården och utveckla det systematiska patientsäkerhetsarbetet. Vårdgivarna, privata såväl som offentligt drivna, fick då ett större ansvar för att hantera patienters klagomål. Endast allvarligare ärenden utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I reformen ingick också att regioner och kommuner blev skyldiga att organisera patientnämnderna så att de kan arbeta självständigt.
Statskontoret har på regeringens uppdrag utvärderat reformen och har nu kommit med en slutrapport.
Det nya systemet har gett vårdgivarna bättre förutsättningar för att förebygga brister, anser Statskontoret. Men patienterna har fortfarande svårt att förstå hur klagomålssystemet fungerar och få är nöjda med svaren från vårdgivarna.
Lärdomar från klagomålen stannar ofta på ”lägre nivåer” inom vårdens verksamheter och det finns inget system för att erfarenheter och lärdomar ska kunna lyftas till någon högre nivå. Det nya systemet har därför ännu inte lett till ”förväntade effekter för patienterna och patientsäkerheten i alla avseenden”, skriver myndigheten i sin rapport.
I rapporten presenterar Statskontoret ett antal rekommendationer. Bland annat anser myndigheten att regeringen ska fortsätta att finansiera arbetet med att utveckla 1177 Vårdguiden så att patienter kan framföra klagomål via webbtjänsten. En skarp formulering mot Ivo finns också: Inspektionsmyndigheten behöver säkerställa att hanteringen av enskildas klagomål är enhetlig och rättssäker. Ivo bör också fortsätta arbetet med att överföra resurser till sin egeninitierade tillsyn.
Riksrevisionen kom igår med en granskning om Ivo, där Riksrevisionen konstaterar att Ivo inte lyckats bygga upp en egeninitierad och riskbaserad tillsynsverksamhet i den omfattning som förväntats, och att Ivo ”därmed inte fullt ut bedriver en strategisk och effektiv verksamhet”.
Relaterat material
Ivo klarar inte förväntningarna
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.