
Professorer på Karolinska universitetssjukhuset är kritiska till utvecklingen för forskning och läkares vidareutbildning. Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Professorer på Karolinska universitetssjukhuset är kritiska till utvecklingen för forskning och läkares vidareutbildning. Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån
Professorer kritiserar nedrustningen av forskning på Karolinska
Utvecklingen kan få allvarliga konsekvenser för framtida sjukvård i hela landet och för Sverige som kunskapsnation, skriver tre seniora professorer på DN Åsikt.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Skribenterna är Lars Klareskog, Anders Ekbom och Kerstin Brismar, samtliga professorer vid Karolinska institutet och tidigare överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. I sin insändare skriver de att politikerna måste vända utvecklingen innan mer har ”hunnit förstöras”.
De skriver att Nya Karolinska, NKS, aldrig var tänkt att likställas med universitetssjukvården i Stockholm. NKS skulle istället kompletteras med vård på andra håll i nära samverkan med sjukhuset.
”Men denna kompletterande universitetssjukvård finns inte. I stället finns en stor mängd internt konkurrerande, mestadels privata, vårdvalsenheter som tar hand om den utflyttade vården. En omfattande dokumentation visar att det inte är möjligt att bedriva en kombinerad vård-, forsknings- och utbildningsverksamhet i dessa vårdvalsenheter. Samtidigt är det dessa vårdval som slukar en stor del av de resurser som tas från den vård där forskning bedrivs och allvarligt sjuka hittills vårdats”, skriver professorerna, som nämner att exempel från hudsjukvården och specialiteten för öron, näsa, hals visar hur den kliniska forskningen och läkarnas vidareutbildning riskerar att upphöra.
Vårdverksamhetens utformning och själva lokalerna på NKS utgör också hinder för forskning och utbildning, anser skribenterna.
Professorerna vill se ett minskat uppdrag för vårdvalen och att Nya Karolinska får ett bredare uppdrag än den högspecialiserade vården.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.