Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Slang från venport hamnade i hjärtat

En patient hade ont när en inopererad venport spolades. Det visade sig att venportens slang fanns i hjärtat.

Annons:

Händelsen inträffade på Hallands sjukhus i Varberg i våras. I februari fick en kvinna en subkutan venport inopererad eftersom hon skulle få cytostatika. Efter ett par månaders behandling klagade hon på smärtor vid spolning.

Röntgen avslöjade att venportens slang lossnat och nu fanns i kvinnans hjärta. Hon opererades och slangen kunde tas bort. Kvinnan klarade sig.

Läkaren som lade in porten misstänker att slangen lossnade från venporten. Kirurgerna i Varberg har också upplevt en del andra problem med produkten. Bland annat har de tyckt att slang och venport varit svåra att montera ihop.

Operationsavdelningen i Varberg har därför slutat att använda just denna venport. I stället används en annan modell.

Företaget som säljer venporten har hållit i en utbildning om den på kirurgernas läkarmöte i Varberg. Leverantören erbjöd också utbildning i samband med operation, men det tyckte medicinskt ledningsansvarig på sjukhuset inte var nödvändigt.

Tillbudet har nu anmälts till Läkemedelsverket och tillverkaren.

Kommentarer