Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Akademiska sjukhuset var det sjukhus som drabbades hårdast av leveranskrisen, med över 150 inställda operationer.

Akademiska sjukhuset var det sjukhus som drabbades hårdast av leveranskrisen, med över 150 inställda operationer. Bild: Staffan Claesson/Bildbyrån

Saco anmäler Region Uppsala för leveranskrisen

Nio fackförbund kräver skadestånd för att förbunden inte tilläts vara med vid upphandlingen av Apotekstjänst, rapporterar SVT.

Annons:
Knut Bodin är huvudskyddsombud för Upplands Allmänna Läkarförening och ordförande för Saco-rådet.
Bild: Staffan Claesson/Bildbyrån

Den fackliga organisationen Saco, med nio fackförbund representerade, har lämnat en så kallad förhandlingsframställan till Region Uppsala. Då fackförbunden enligt Saco inte deltog vid upphandlingen av den nya leverantören anser Knut Bodin, ordförande i Saco-rådet, att regionen brutit mot medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen.

– Man har inte låtit fackförbunden, som man har kollektivavtal med, vara med och påverka vid upphandlingen, vilket har fått förödande konsekvenser, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

För Läkartidningen förklarar Knut Bodin varför han också anser att regionen brutit mot arbetsmiljölagen. Vid förändring i verksamheten har arbetsgivaren inte uppfyllt sin skyldighet att undersöka risker som finns för arbetstagarna, menar han. 

– Vi kan nu konstatera att medarbetare på Akademiska hittills lagt ner totalt 9 000 arbetstimmar på att utföra arbete med att hämta, plocka och packa upp varor och rådda i det här. Det är en väsentlig påverkan på arbetsmiljön som inte är kartlagd och riskbedömd innan, säger han till Läkartidningen.

Förhandlingschef på Region Uppsala Johannes Isaksson vill inte kommentera ärendet för Dagens Medicin, utan bekräftar bara att regionen fått en förhandlingsframställan. Någon tid för förhandling är ännu inte satt.

Läs Dagens Medicins rapportering om leveranskrisen här

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler