Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Gettyimages

Kejsarsnitt utfördes utan operationslampa

När ett akut kejsarsnitt skulle utföras på Västmanlands sjukhus i Västerås visade det sig att operationslampan var trasig. Sjukhuset har nu anmält händelsen till Ivo, Läkemedelsverket och till leverantören.

Annons:

När patienten kom in till sjukhuset var det väldigt bråttom, enligt sjukhusets anmälan. Patienten hade placerats på operationsbordet, och personalen skulle just påbörja ett akut kejsarsnitt när de upptäckte att det inte gick att tända operationslampan.

Enligt personalen tryckte de på alla knappar de såg, men ingenting fungerade. Snittet fick därför utföras med endast takbelysning.

Enligt anmälan fanns risk för att patienten kunde ha avlidit, eller ha blivit allvarlig skadad. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, Läkemedelsverket och till leverantören.

Leverantören har meddelat sjukhuset att det finns en bugg i mjukvaran som gör att lampan låser sig. Samma lampor finns i sex operationssalar på sjukhuset.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler