Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Utbrottet av lunginflammation har kopplats till en fiskmarknad. Genrebild.

Utbrottet av lunginflammation har kopplats till en fiskmarknad. Genrebild. Bild: Getty Images

Nytt virus misstänkt orsak till utbrott på fiskmarknad

Ett tidigare okänt coronavirus misstänks ligga bakom ett utbrott av lunginflammation i Kina.

Annons:

Ett 60-tal fall av en mystisk lunginflammation har rapporterats i staden Wuhan i Kinas Hubeiprovins. De drabbade har fått feber och en del patienter har haft problem med andningen. Röntgen av bröstkorg visar på en invasiv infektion i patienternas lungor, skriver världshälsoorganisationen WHO.

Tester har uteslutit bland annat sars, svår akut respiratorisk sjukdominfluensa, vilket man först oroade sig för. Även adenovirus och flera andra patogener som orsakar luftvägssjukdomar har uteslutits. Nu tyder analyser av prov från blod, lunga och svalg från en av de drabbade att en tidigare okänd form av coronavirus ligger bakom lunginflammationen.

Smittan tros ha spridits på en fiskmarknad, där en del av de drabbade är försäljare. Fler personer än de först sjuka har satts under observation och marknaden ska i början av januari ha stängs för sanering.

Enligt sciencealert.com har sammanlagt 59 fall nu identifierats och lokala myndigheter i Kina uppger att sju människor är allvarligt sjuka. Ingen har dött.

Bland coronavirusen finns virus som orsakar allt från förkylningar till sars.

Kommentarer