Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Anna Tärnhuvud

Oppositionen vill ha extrabudget redan nu

Både Moderaterna och Vänsterpartiet vill ha mer pengar till kommuner och regioner redan före den statliga vårändringsbudgeten i april. 

Annons:

Det behövs ett räddningspaket för välfärd och trygghet, enligt Moderaterna som miljardsatsar i en så kallad extra budget. Vänsterpartiet vill ha 10 miljarder mer för att bland annat bromsa varslen i vården.

– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Han säger också att partiet i närtid är beredda att förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna i finansutskottet för att sätta press på regeringen via ett tillkännagivande i riksdagen, det vill säga en icke-tvingande uppmaning till regeringen att agera.

M vill lägga totalt 5,6 miljarder till kommuner, regioner, polis och rättsväsende, där 900 miljoner ska gå till regionerna för att finansiera vården.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler