Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sahlgrenska universitetssjukhuset fotograferat i november 2016.

Sahlgrenska universitetssjukhuset fotograferat i november 2016. Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån

Sahlgrenskas raketkliv ger silverplats

Det har hävdats att de mindre universitetssjukhusen har en fördel i Bästa sjukhuset. Men även de stora bjässarna kan bita ifrån, vilket blir tydligt när Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i ett sällan skådat språng lämnar jumboplatsen och tar sig ända till plats två.

Annons:

Delplaceringar

Medicin: 2
Patientenkät: 7
Tillgänglighet: 5
Trycksår: 7
Överbeläggningar: 2
Hygien: 1
Ekonomi: 2

Samma silverplats hade sjukhuset för övrigt första gången Dagens Medicin delade ut utmärkelsen för sju år sedan. Sedan dess har göteborgarna som bäst nått en bronsplacering och har de senaste tre åren parkerat sig sist.

Sahlgrenskas upphämtning kan till stor del förklaras av ett kliv i den tyngsta kategorin medicinsk kvalitet, där man nu ligger mycket nära ettan i Örebro. Sahlgrenska konsoliderar till exempel sin förstaplats inom stroke och tjänar även poäng inom diabetes, en delkategori man nu toppar strax före Linköping. En tredje förstaplats finns i den jämna delkategorin gynkirurgi. Sahlgrenska gör ett starkt resultat även i nya delkategorin multipel skleros och tar ett stort kliv uppåt inom intensivvård. Förbättringspotential finns i de tunga delkategorierna hjärta och cancer, där Sahlgrenska liksom förra året ligger sist.  

Bland övriga kategorier har Sahlgrenska gjort en viss uppryckning inom tillgänglighet, där sjukhuset låg sist förra året. Notabelt är att sjukhuset går från sist till först inom hygien, vilket också bidrar till ett betydligt bättre totalresultat än förra året. 

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler